Larmassistans Östergötland
Människan bakom uniformen
– för ett hållbart samhälle
MBU – Människan bakom uniformen
– en utbildning för dig mellan 15–20 år
Har du någon gång tänkt på, eller funderat över vem det är som döljer sig bakom uniformen? Att de poliser, väktare, brandkårsmän du möter på gatan är vanliga människor. Att det under uniformen finns en tvåbarnsfar, en rallyåkare, en före detta fritidsledare. Eller någon helt annan. Ja, du fattar poängen. Eller hur!?
MBU, eller Människan bakom uniformen är ett projekt som handlar om att se bortom uniformen. Det är en utbildning för dig mellan 15-20 år. Syftet är att skapa en öppen och inkluderande kultur. Där vi lär känna varandra. Så att vi som väktare möter dig med respekt. Och att du möter oss med samma hänsyn. Tillsammans kan vi minska kriminaliteten – och skapa social hållbarhet.
Vi som bär uniform gör det för att det tillhör vår yrkesroll, den visar vårt ansvar i samhället. Men den definierar inte oss som personer. De vi i själva verket är. Den visar inte människan bakom uniformen. Låt oss berätta hur vi tänker.
MBU – ett exempel på social hållbarhet
MBU, Människan bakom uniformen handlar om att låta unga personer och utryckningspersonal mötas ansikte mot ansikte. Det handlar om ett tiotal träffar där du får möta oss bakom uniformen. Och vi dig under kepsen (eller hoodien). Se det som en slags utbildning, som kräver tid och resurser. Men som ger mycket tillbaka. För både dig och oss. Och samhället i stort. I syfte att skapa social hållbarhet,
Socialt hållbart samhälle
Grunden är förstås att skapa ett socialt hållbart samhälle. Där alla ges samma förutsättningar för ett socialt hållbart liv. Ett liv där vi möter varandra med respekt och förståelse. Oavsett vem man är eller var man kommer ifrån.
Vi som bär uniform ställs ofta inför utmaningar och påfrestningar i jobbet. Vi utsätts ibland för fara. Upplever stress och trauman. Det kan vara svårt att förstå när man är ung och tycker saker och ting är fel. Och att man inte kan påverka.
Just därför är det så viktigt att vi möts. Vi är nyfikna på dig. Vem är du under kepsen? Vilka tankar bär du på? Finns där några drömmar? Hur vill du bli bemött när vi ses på gatan? Hur kan vi skapa en bättre relation till varandra, där vi respekterar varandra?
För vi tror att det är möjligt. Och vi tror på dig. Tillsammans kan vi skapa en bra grund för social hållbarhet. I ett samhälle där vi alla trivs och mår bra.
Unik utbildning MBU
Under 10 veckor får cirka 20 personer i åldern 15–20 år lära känna oss som jobbar inom polis, socialtjänst, räddningstjänst, ambulans och väktarbolag. För att komma med i gruppen krävs att du är drogfri och inte begår några brott.
På schemat dessa tio veckor står allt från rökdykning, stationsträning, hjärt- och lungräddning, konditionstest till att få insikt om brottsutredningar. Men ofta börjar vi lite mjukt med att bara umgås, spela spel och ha kul. Som deltagare får du en snygg svart t-shirt med MBU-loggan.
Sen börjar allvaret. På schemat står då allt från rökdykning, stationsträning, hjärt- och lungräddning. Du möter utryckningspersonal som öppet och ärligt berättar om sina liv och arbeten. Andra kvällar lär du dig praktiska färdigheter och deltar i simuleringsövningar.
Det kan bli både intensivt och dramatiskt. Som att vara med om en trafikolycka (simulerad) med många skadade. En del riktigt allvarligt…
Värdefullt diplom
Efter kursen får du ett diplom, om du deltagit i alla möten och aktiviteter. Det diplomet är guld värt för dig. Både för att använda i skolan och i kommande jobbansökningar.
De flesta som gått MBU tycker att det varit kul. Att det gett dem erfarenhet som de har nytta av. Både när de söker jobb och när de umgås med andra. En del har till och med blivit sugna på att utbilda sig till något av dessa yrken. Kanske blir det så för dig också?
Anmäl dig nu!
Är du sugen på att gå MBU-utbildningen? Då ska du skicka in en ansökan via kommunens hemsida. När de fått in din ansökan blir du inbjuden till en gemensam informationskväll. Det är många som vill gå, men det finns bara 12 platser vid varje kurstillfälle. Efter informationskvällen får du veta om du kommit med i kursen eller inte.
Fortsatt arbete för social hållbarhet
När du har gått MBU, Människan bakom uniformen kan du fortsätta att engagera dig för social hållbarhet. Då blir du en ambassadör, som berättar om projektet för dina vänner och andra. Då får du också vara med och utveckla arbetet.
Du kan få arbeta som ledare för andra unga och hjälpa till med marknadsföring – så att fler söker till kursen. Ambassadör kan du vara upp till att du är 25 år gammal. Ambassadörskapet är ideellt. Du får alltså inget betalt.
MBU, Människan bakom uniformen startade i Göteborg år 2009 efter en period av ungdomsoroligheter. Flera ungdomar visade en hatisk inställning till de poliser och väktare som bar uniform. Då föddes idén om att skapa en utbildning där vi kunde mötas. För att skapa förståelse för varandra – och gemenskap. Och på sikt: social hållbarhet.
Vad säger du? Vi väntar på ditt samtal. Ring idag!